Mengapa Diabetes?

Mengapa Diabetes
Wat is diabetes? – Diabetes ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline of doordat uw lichaam te weinig insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat uw lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Insuline wordt gemaakt door speciale cellen in de alvleesklier.

Hoe komt het dat je diabetes krijgt?

Oorzaken diabetes type 1 – Over de oorzaken van diabetes type 1 is weinig bekend. Het ontstaan van diabetes type 1 begint waarschijnlijk met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Ook kan de omgeving een rol spelen. Sommige virussen of bepaalde voeding voor of na de geboorte zijn mogelijke oorzaken van diabetes type 1.

Wat is het verschil tussen diabetes en suikerziekte?

Verschillende soorten diabetes – Diabetes heet ook wel suikerziekte. De meest voorkomende soort is diabetes type 2 : negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op.

Leestip: Symptomen van diabetes Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. Dit komt door een fout in de cellen die insuline maken. Dan heb je diabetes type 1, Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen.

Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Naast diabetes type 1 en 2, zijn er nog meer typen diabetes. Bekijk het overzicht van alle type diabetes,

Kun je diabetes krijgen van stress?

Mengapa Diabetes Als je diabetes hebt, kan stress je bloedsuikergehalte flink ontregelen. Het kan ervan stijgen, maar ook dalen. Daarnaast lijkt het erop dat mensen met veel stress vatbaarder zijn voor diabetes. Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline.

Kan je uit het niets diabetes krijgen?

Iedereen kan diabetes krijgen. Maar sommige mensen hebben meer kans dan anderen. We weten wat het risico groter maakt voor diabetes type 2 en voor zwangerschapsdiabetes.

Is Cola Zero goed voor diabetes?

Kan ik Coca-Cola drinken als ik diabetes heb? Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca-Cola light, Coca-Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici. : Kan ik Coca-Cola drinken als ik diabetes heb?

Wat is een goed ontbijt voor diabetes?

Typisch Nederlands ontbijt – De meeste Nederlanders ontbijten met een boterham met kaas of nemen een zuivelontbijt. Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes:

Volkorenbrood met 100% pindakaas Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit

See also:  What Is A Good Breakfast For A Type 2 Diabetes?

Kan je moe zijn van diabetes?

Veel mensen met diabetes hebben last van vermoeidheid. Voor een deel komt vermoeidheid door een wisselende suikerspiegel. Maar moeheid kan ook langer duren dan nodig door gedachten en gewoonten, en daar is wat aan te doen. Vermoeidheid bij diabetes komt doordat de cellen van het lichaam niet genoeg energie krijgen.

Kan je karakter veranderen door diabetes?

Kinderen last van diabetes – Onderzoek laat zien dat kinderen met diabetes type 1 gemiddeld iets achterblijven ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ze komen bijvoorbeeld iets minder sterk uit hun woorden, zijn sneller afgeleid en moeten langer nadenken.

Wat doet diabetes met je geestelijke gesteldheid?

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals angsten en depressies. Daarnaast kunnen mensen meer stress ervaren. Deze klachten kunnen ook weer een negatieve invloed hebben op de ziekte zelf.

Kan je diabetes krijgen als je geen suiker eet?

Te veel is nooit goed – Helemaal geen suiker eten zorgt er dus niet voor dat je geen diabetes type 2 krijgt, of dat je het geneest. Maar net zoals met veel andere dingen: alles waar “te” voor staat is niet goed. Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt.

Kan je door veel suiker eten diabetes krijgen?

Relatie tussen suiker en diabetes type 2 – Waar de oorzaak van diabetes type 1 niet gerelateerd is aan suikerrijke voeding, kan diabetes type 2 dit wel zijn. Wie veel producten eet of drinkt met toegevoegde suikers vergroot namelijk de kans op overgewicht.

Wat voel je als je diabetes hebt?

Symptomen diabetes – Klachten bij diabetes type 1 zijn:

veel dorst en veel plassen afvallen zonder dat daar een reden voor is in korte tijd ziek en beroerd voelen veel honger hebben, of juist helemaal niet wazig zien misselijk zijn of overgeven

Klachten bij diabetes type 2 zijn:

vaak dorst en veel plassen vaak vermoeid zijn last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien slecht genezende wondjes kortademigheid pijn in de benen bij het lopen infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Daarnaast is het bij beide vormen van diabetes mogelijk dat u een hypo of hyper krijgt. Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam. Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.

Hoe groot is de kans dat je diabetes krijgt?

De kans op type 1 diabetes – Type 1 diabetes is een ingewikkelde aandoening waar aanleg en omgeving beiden een belangrijke rol spelen in het ontstaan. Veel factoren dragen bij en veel vragen zijn nog niet beantwoord. In Nederland komt type 1 diabetes bij 1 op de 1000 kinderen voor.

Diabetes komt vaker voor in families waar er andere familieleden zijn met diabetes type 1 en andere auto-immuunziekten. Kinderen hebben grofweg genomen een kans van 5% (een kans van 5% betekent dat als je theoretisch 100 kinderen hebt, vijf ervan diabetes krijgen, dat is één op de 20) tot 6% (één op de 17 om diabetes te ontwikkelen als hun vader type 1 diabetes heeft en een kans van 3% tot 4% (één op de 25 tot 33) als hun moeder type 1 diabetes heeft.

Als een broer of zus type 1 diabetes heeft, is het risico 5 tot 6% (één op de 17 tot 20 broers en zussen). Voor een een-eiige tweeling is dit risico veel hoger, mogelijk 60% of meer. Met het feit dat de ziekte niet erfelijk is, maar de vatbaarheid ervoor wel, is het wel belangrijk te beseffen dat die vatbaarheid per familie kan verschillen.

  1. Dat heeft te maken met het type afweergenen dat men heeft en het feit dat het om meerdere genen gaat.
  2. Er zijn families waar deze genen allemaal de ‘diabetesvatbaarheid’ versterken en waar het risico tot 30% (een op de 3) kan toenemen.
  3. Andersom zijn er families waar er zelfs voor diabetes ‘beschermende genen zijn’.
See also:  What Diabetes?

De kans op diabetes voor iemand met dergelijke beschermende genen zijn dan lager dan 3%.

Kun je diabetes krijgen van suiker?

Van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. Toch kan suiker wel degelijk bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht.

Wat kan ik doen om diabetes te voorkomen?

Gezond eten – Eet gevarieerd en met mate, snoep zo min mogelijk en vermijd suikerrijke dranken en vruchtensappen. Eet voldoende fruit, veel groente, kies voor volkorenproducten, mager en onbewerkt vlees en gebruik weinig zout. Gebruik bij het bakken onverzadigde vetten als olie en vloeibare margarine. > Meer over gezond eten om diabetes type 2 te voorkomen

Hoe kun je diabetes type 2 krijgen?

Oorzaak – DM2 ontstaat door overgewicht, te veel en te vet eten en/of te weinig bewegen, in combinatie met erfelijke aanleg. Of iemand de aanleg heeft om DM2 te krijgen kan vaak worden afgelezen aan de familie: meestal (maar zeker niet altijd) zijn er anderen die ook DM2 hebben.

Veroudering speelt ook een belangrijke rol: de kans op diabetes wordt steeds groter naar mate mensen ouder worden. Echter, omdat wij tegenwoordig veel te veel eten en te weinig bewegen worden veel mensen al op jonge leeftijd te zwaar en krijgen zij diabetes. De term “ouderdoms-diabetes” is daarom niet juist (meer).

De behandeling van DM2 heeft 2 doelen: 1. Complicaties voorkomen2. Klachten bestrijden Het is de laatste jaren heel duidelijk geworden dat goede regulatie van de bloedsuiker, de bloeddruk en cholesterol de kans op complicaties zeer veel verlaagt. Daarnaast verlicht verlaging van de bloedsuikerconcentratie veel van de bovengenoemde klachten.

See also:  Pria Diabetes Apa Bisa Punya Anak?

Leefstijlveranderingen De basis van de behandeling van DM2 bestaat uit voedingsadviezen en lichamelijke oefening. Zonder deze leefstijlveranderingen is de behandeling van DM2 erg moeilijk, soms zelfs onmogelijk. In grote lijnen betekenen de adviezen dat mensen met DM2 gezond en niet te veel moeten eten en tenminste drie kwartier per dag matig intensieve lichamelijke inspanning moeten verrichten (dat betekent bijvoorbeeld fietsen of wandelen).

Gedetailleerd advies krijgt u van uw diëtist en/of diabetesverpleegkundige. Bovendien wordt u zeer dringend geadviseerd het roken te stoppen. Roken is voor iedereen buitengewoon slecht, maar roken met diabetes samen is desastreus voor hart- en bloedvaten.

  1. De regulatie van de bloedsuiker Er zijn medicijnen die de aanmaak van insuline stimuleren en er zijn medicijnen die het lichaam gevoeliger maken voor de werking van insuline. Uw internist zal u meestal in eerste instantie één medicijn voorschrijven. Als dat nog steeds onvoldoende is kan dat medicijn nog met andere medicijnen worden gecombineerd. Als alle leefstijladviezen en de medicijnen samen onvoldoende blijken om de bloedsuikerconcentratie normaal te maken is insuline behandeling noodzakelijk. Hoe langer mensen DM2 hebben, hoe groter de kans dat insuline behandeling nodig wordt. Insuline kan alleen per injectie worden toegediend.
  2. De regulatie van de bloeddruk De leefstijladviezen zijn ook van groot belang voor bloeddruk verlaging. Daarnaast zijn er heel veel verschillende soorten medicamenten die de bloeddruk lager maken. Soms hebben patiënten met DM2 meerdere medicijnen nodig om een acceptabele bloeddruk te krijgen. In principe streven we naar een bloeddruk van 135/85 mmHg. Of die bloeddruk haalbaar en gewenst is, hangt echter van een aantal factoren af die per persoon verschillen.
  3. De regulatie van cholesterol Een hoog cholesterol gehalte in bloed is slecht voor hart- en bloedvaten. Patiënten met DM2 die een hoog cholesterol hebben, lopen extra risico. Daarom zal regelmatig het cholesterolgehalte in het bloed worden gecontroleerd. Wanneer uw cholesterol verhoogd is, zal de diëtist u adviezen geven over beperking van cholesterol in uw voeding. Heel vaak is daarnaast nog een geneesmiddel nodig om het cholesterol laag genoeg te maken. Wij streven naar een zogenaamd LDL-cholesterol gehalte van 2,5 mmol/L of lager. Of dat haalbaar en gewenst is, is afhankelijk van een aantal factoren, die per patiënt verschillen.
Adblock
detector